Leirissä vaeltaja lepää ja huoltaa itseään. Leirivarusteiden tärkein tehtävä on mahdollistaa lepo ja huolto. Itse olen kokeillut telttoja, tarppia, bivysäkkiä ja viimeiseksi majoitetta, jota parhaiten kuvaa nimitys ”shelter” -tälle termille ei ole kätevää ja kuvaavaa suomenkielistä vastinetta.
Majoitteen tehtävänä on suojata vaeltajaa sateelta, tuulelta, auringon paahteelta ja hyönteisiltä. Majoite saisi olla mahdollisimman kevyt. Kaikki tähän projektiin liittyvät vaellukset olen päättänyt kulkea syyskuussa, joten itikoista minun ei tarvitse kantaa huolta. MSR Twin Sisters täyttää vaatimukseni.
MSR Twin Sisters tositoimissa
Suoja on riittävän myrskynkestävä ja vedenpitävä. Pystytys on hieman vaativaa, sillä suoja vaatii melko tasaisen alustan. Kondenssi on tyynessä säässä melko raskasta, joten makuupussin on hyvä olla suojattu pieniä roiskeita vastan. On hyvinkin mahdollista, että en etsi kevyempää, vaan tämä suoja saa palvella seuraavat vaellukset.
Makuupussin valinta on vaativa tehtävä tällaiselle vaellukselle. Vaelluspäiviä on jopa 21, ajankohta on syyskuu, joka voi olla sateinen, mutta yhtä hyvin öisin voi olla jo reippaastikin pakkasta. Koska ruokaa mukana on vähemmän, mitä kulutuksen perusteella pitäisi olla, keho vastustaa kylmää hiekommin. Väsymys myös heikentää kykyä sietää kylmää. Makuupussin pitäisi olla lisäksi kevyt. Näiden vaatimusten perusteella valitsin pussiksi erittäin lämpimän GoLiten Adrenaline 0-untuvapussin. Pussissa on puolipitkä etuvetoketju, joka sopii mainiosti kaltaiselleni kyljellä nukkujalle. Makuupussissa on täytettä tasaisesti pussin ylä- ja alapuolella. Pussin molemmat päät ovat vedenpitävää kangasta, mikä on yksikerroksisessa suojassa nukuttaessa hyvä asia. Pussin untuva on 90/10 -laatua, jonka uskon olevan hyvä asia kosteuden keston kannalta. En usko, että tulee tarvetta makuupussin vaihtoon.
Makuualustana palvelee Thermarest Prolite Plus (short). Rinkka ja sen tasainen selkäpehmuste jatkaa alustaa. Alusta on mukavan paksu, eristävä ja riittävän kevyt. Toivottavasti tämä uusi alusta on riittävän mukava pitemmälläkin reissulla.
Maavaate on hyödyllinen varuste lattiattoman suojan kanssa. Maavaate on ollut aiemmin tyvek-kankainen, mutta seuraavalle vaellukselle maavaate on ID:n valmistama. Maavaate oli sopivan pitkä ja levyinen, joten käänsin ja ompelin toisen pään kaksinkerroin. Sullomalla vaatteita syntyneeseen taskuun saan tyynyn.
Keittimenä on risukeitin, BushBuddy Ultra. Keitin on kevyt ja varsin ohutta materiaalia, joten se on pakattava kuljetuksen ajaksi kattilan sissään, sopiva kattila on esimerkiksi Tibetan 1100. Risujen keräämisessä on oma vaivansa, toisaalta illan keruuretki käy rentoutumisesta, kuten itse keittelykin. Kannan pientä kuivaa risuvarastoa rinkassa.
Leppoista keittelyä. Alustaksi käy hyvin litteä kivi
Seuraavalle vaellukselle mukaan tulee todennäköisesti myös titaanifoliosta tekemäni kaksiosainen tuulisuoja. Tämän uskon parantavan risukeittimen käyttömahdollisuuksia usein tuulisessa avotunturissa. Tuulisuoja mahtuu kattilan sisään risukeittimen lisäksi. Taakkaa tuulisuoja lisää 44 grammaa.
Keittiö tuulisuojineen
Ruokailen suoraan kattilasta, oli ruokana sitten mysliä tai kuumaa kaakaota. Kahvin kuitenkin juon kupista, sillä mukana kulkee MSR:n titaanimuki. Samalla mukilla kauhaisen juomaveden purosta vaeltaessani. Lusikaksi on vakiintunut taitettava titaaninen, joka mahtuu kattilan sisään risukeitimen kanssa.
Taukotakki, Rab Generator Jacket, palveli jo edellisellä vaelluksella moitteetta, eikä ole mitään syytä vaihtaa sitä toiseen. Takki on kevyt, lämmin ja kestää hyvin kosteutta. Takki pakkautuu omaan taskuunsa, joten sen sujauttaa rinkkaan ilman ongelmia. Takin kangas on todella ohutta, joten tietty varovaisuus on paikallaan.
Taukohousut, Integral Designs PLQ Pants, ovat uudet, eikä housujen käytöstä ole paljoa kokemusta. Housut ovat paksut ja varsin lämpimät, jopa turhankin lämpimät. Suurella todennäköisyydellä housut kuitenkin lähtevät mukaan seuraavalle vaellukselle, sillä haluaisin tuntea itseni täysin lämpimäksi kylminäkin iltoina ja aamuina.
Vettä on mielestäni hyvä pystyä varastoimaan. Itse olen tyytynyt kahteen litran vetoiseen Platypus-pussiin. Kaksi litraa riittää itselleni juotavaksi ja aamun ruokailuun. Tällaisessa pussissa voi myös tarvittaessa kuljettaa vettä vaeltaessa.