Vaelluksen alku on tuttuakin tutumpaa: yöjunalla Rovaniemelle ja tällä kertaa Gold Linen aamuisella bussilla Kilpisjärvelle ja majoittuminen hotellille. Hyvin nukutun yön jälkeen nautittuani aamupalan pääsen matkaan kahdeksalta.
-0 km-
1. Vuorokausi, 19.7. Kello 8:00
Hotellilta lähdettyäni kävelen hetken ja pienen ihmettelyn jälkeen löydän Haltille vievän reitin alun. Kävelen rauhallisesti reittiä Saarijärvelle ja ohitan tuvan ennen puolta päivää. Hieman tuvan jälkeen siirryn reitiltä kulkemaan kohti Didnojokea. Poroaidan alituksen ja taukoilun jälkeen -tauotus noudatti heti alusta alkaen parillisia tasatunteja vaelluksen loppun asti- jalat vievät mieluusti pois polulta.
Pian ensimmäinen kahlaus kastaa jalkineeni, jotka pysyvätkin märkinä vaelluksen viimeiseen metriin asti. Didnojoki haetuttaa itseään hieman sumuisessa säässä. Hienoisen kiireen saattelemana päätän kulkea Lossujärven kautta Riimmajärvelle, jossa pysähdynkin lepäämään.
-40 km-
1. Vuorokausi, 19.7. Kello 22:00
Huollan hieman ja käyn levolle. Yö on kylmä ja kostea. Pyörin levottomasti ja vedän makuupussin päälle bivyn -nukahdan hetkeksi.
1. Vuorokausi, 20.7. Kello 5:17
Leiri on purettu, aamupala syöty ja matka jatkuu. Ohitan Urtashotellin hiljaa, sillä tuvan seinällä on yksinäinen vapa. Kaarran nousten hieman kohti Pitsusjärveä ja suuntaan kulkuni kohti Norjaa ohi järven.
Kuljen oikeinkin viehättävässä maastossa ja mieli on tyytyväinen saapuessani puoliltapäivin Guolasjärven maastoihin. Järven ranta on joutuisaa kulkea ja saavun padon jälkeen olevalle opastetaululle kello kolmen aikaan. Viivyn hetken mönkijäuralla, mutta jalka vie uralta ja nousen ylemmäs tunturiin omille poluilleni. Suunnistan löyhästi, eikä matkaan tunnu taittuvan, joten leiriydyn sopivalle paikalle eteen tulleen puron lähelle.
-76 km-
2. Vuorokausi, 20.7. Kello 19:50
Aikaa on ihmetellä ympäristöä ja pohtia pohdintoja. Yöllä on kalseaa ja kosteaa.
2. Vuorokausi, 21.7. Kello 4:10
Matka jatkuu. Sää on sumuinen. Kuljen kohti Geatkutjärveä, alkaa sataa ja puen sadeasun. Järven maasto on märkää rinnesuota ja kengät ja sukat lotisevat. Boatkajärven päässä kohtaan sähkölinjan ja sumuista säätä ihmetellessäni jatkan matkaa sähkölinjaa seuraten. Mieliala ei ole korkealla ja leiridyn hetkeksi pohtimaan tilannetta.
-95 km-
3. Vuorokausi, 21.7. Kello 11:00
Löhöilen kolmisen tuntia. Päätän, että en etene ylemmäs ja suunnittelen kierteleväni Käsivarren alueella tulevina päivinä. Puran leirin ja jatkan matkaa, mutta kello käy eikä matka tunnu taittuvan, joten päätän leiriytyä.
-106 km-
3. Vuorokausi, 21.7. Kello 17:50
Ilta kuluu lepäillessä ja sateen ropinaa kuunnellessa, yölläkin satoi. Sade lakkaa, vedän märät sukat jalkaan, syön ja puran leirin.
3. Vuorokausi, 22.7. Kello 4:28
Sää on kirkastumassa ja suuntaan kulkuni kohti kartalle merkityä polkua. Polku jää löytymättä ja kuljen epämääräisesti kohti Guolasjärveä, jonka saan silmieni eteen hieman yllättäen kuudelta aamulla. Istun ja ihmettelen, taukoilen ja suuntaan kulkuni kohti Somasjärveä.
Maasto on aluksi hyvin tasaista kulkea ja mönkijäuran löydyttyä myöskin nopeaa. Ennen Somasjärveä alan seurata punaisin maalimerkein merkittyä reittiä, vaikka polkua ei juurikaan ole. Keli paranee ja nautin olostani. Reitti vie Kopmajoen tuvalle, jonne saavun puoli kahdelta. Jatkan matkaa Somaslompolon kautta alas valtijokea ja aikani kuljettua pystytän leirini.
-136 km-
4. Vuorokausi, 22.7. Kello 15:30
Lepäilen ja nautin auringon tullessa esiin -telttapatja ulos ja löhöilemään. Mieli haluaa kuitenkin liikkeelle, joten puran leirin.
4. Vuorokausi, 22.7. Kello 19:25
Rinkka on selässä ja lähden nousemaan ja jätän Valtijoen taakseni. Hienossa, aurinkoisessa säässä on mukavaa nousta ylemmäs, jossa rauha on täydellinen. Maasto vaikuttaa ylempää kuivalta, joten täytän poikkeuksellisesti vesipulloni sopivasta purosta -parilla litralla pärjää jo mukavasti.
Louhikkoinen ja vaikeampi maasto etsityttää sopivaa reittiä ylös Annjalonjille, mutta hieman ennen puolta yötä istahdan, laitan puhelimen päälle ja lähetän viestin, että olen kunnossa. Aurinko värjää maaston ja kuu tuijotuttaa itseään tovin. Reitti alas kohti Meekoa löytyy helpohkosti.
-148 km-
4. Vuorokausi, 23.7. Kello 0:50
Kuu ei anna yöllä rauhaa ja hyttysetkin tunkeutuvat asumukseeni. Isokaan itikkahuppu ei anna riittävää suojaa, vaan pyörin levottomasti.
4. Vuorokausi, 23.7. Kello 7:40
Suuntaan kulkuni kohti haltia ja suoraa reittiä kohti tavoitetta. Suora reitti ei aivan toteudu, rakkaa riittää ja reitti alkaa mutkitella.
Päätän suunnata loivasti kohti merkittyä reittiä ja kuljen lopun matkaa Haltin tuvalle tolppia tiukasti seurten, jonne saavun hieman kahden jälkeen. Tuvalla olen yksin ja kuivailen varusteitani sietämättömän kuumassa säässä. Suuntaan kohti Haltia ja reittini risteää merkittyä nousureittiä -olen hieman yllättynyt, että reitti on merkitty aivan ylös asti. Haltin laella turisen hetken rennon pariskunnan kanssa ja jatkan matkaani alas Norjan puolelle ja leiriydyn sopivan paikan löydyttyä.
-172 km-
5. Vuorokausi, 23.7. Kello 20:30
Ilta on kaunis ja aurinko paistaa ja tutkailen kiireettä ympäristöä, mutta hienoinen yksinäisyys vaivaa. Nukun kohtuullisesti.
5. Vuorokausi, 24.7. Kello 7:30
Aamu on aurinkoinen ja päivän reitti jo illalla mietitty. Kaarran leiripaikalta kohti uutta, mikä onkin kannattavaa: matkan järvet ovat hyvin kirkasvetisiä ja puhtaita. Mieli on mukava ja vaellus maistuu. Hieman jälkeen puolen päivän saavutan Pitsusjärven tuvan, jossa taukoilen rauhassa.
Matka jatkuu reitti pitkin etelään, mutta Könkään jälkeen nenä kääntyy reitiltä ja käännän kulkuni kohti Luohtojärveä. Ylitän Pitsusjoen ja annan jalkojen tehdä työtä. Hetken kuluttua ohitan ryhmän vaeltajia ja jatkan samaa vauhtia yli Urttasjoen. Ylityksen jälkeen etenen pysähtymättä Luohtojärven rantaa kiertyen kohti Bierfejärveä. Askel vie kohti Saivaaraa, jonka huipulla käyn ilman rinkkaa yhdeksältä illalla -rinkka jää hieman ennen jyrkintä nousua odottamaan. Laskeudun Meekon tuvan taakse leiriin yöksi.
-211 km-
6. Vuorokausi, 24.7. Kello 22:25
Ei nukuta. Itikat häiritsevät alkuyöstä.
6. Vuorokausi, 25.7. Kello 5:50
Matkaan ja suunta kohti porojärveä. En tiedä viekö jokin polku haluamaani suuntaan, mutta tällä ei ole suurta merkitystä, sillä kadotan kaikki polut jonkin matkaa kuljettunani. Maasto muuttuu ikäväksi kulkea ja kengät lotisevat suovedessä. Saatuani Porojärven silmiini totean olevani maastossa, jossa en vaella mielelläni ja suuntaan kulkuni kohti Kaitsjärveä.
Ylempänä maasto on mieluisempaa, ja saavuttuani Kaitsajärven tuntumaan ylitän siihen laskevan joen ja löhöilen tovin rinteessä auringon paistaessa. Kopteri noutaa taukoni aikana ryhmän kulkijoita vastarinteeltä. Lähellä Kaitsajokea vaihdan kuulumisia kalastamassa olleen kolmikon kanssa. Terbmisjärven tupa on tyhjillään ja jäänkin yöksi sisätiloihin -en olekaan viettänyt tupayötä aikoihin
-240 km-
7. Vuorokausi, 25.7. Kello 20:30
Tupayö. Nukun hyvin.
7. Vuorokausi, 26.7. Kello 6:20
Ylös kohti Salmikurua. Kuru on kivinen ja nousenkin ennen kurun loppumista melko jyrkkää rinnettä ylös. Kuljen sumussa ja suunnistan tavanomaista tarkemmin, sillä haluan päätyä Kuonjarjoelle Viittakurun kautta ilman ylimääräisiä mutkia. Tuvan pihassa taukoilen tovin kello kymmenestä alkaen.
Liikkeelle lähdettyäni päätän kiertää Duoljehuhputin Norjan puolelta. Päätös hyvä ja maasto silmää miellyttävää ja matkalla poutapilvet vangitsevat minut hetkeksi loikoilemaan -valkoisilla poutapilvillä on minulle erityinen merkitys. Lenkin jälkeen ruokailen Saarijärven tuvan pihalla. Hieman kello kolmen jälkeen suuntaan kulkuni kohti saanaa, mutta polulla kävely ei mieltä ylennä, joten kaarran kiertämään Jehkas-tunturit. Katajaiset rinteet ja kaunis sää miellyttävät ja olo on kevyt. Loppumatka ennen Saanan kiertymistä näkyviin tuntuu pitkältä.
-278 km-
8. Vuorokausi, 26.7. Kello 23:00
Saanan ja Jehkaisin välistä löytyy tasainen sija leirille ja käyn lepäämään. Aamulla olis noustava varhain, jotta ehtisin käydä vielä Saanalla.
8. Vuorokausi, 27.7. Kello 4:30
Suuntaan kohti Saanaa ja nousen portaita ylös. Kello 5:40 olen ylhäällä, mutta näköalat kätkee sisäänsä sakea ja märkä sumu -puen kuoritakin päälleni. Alas suuntaan ripeästi, vaikka jalat alkavatkin vapista. Retkeilykeskuksen edessä olen kello 7:20.
-284 km-
8. Vuorokausi, 27.7. Kello 7:20
Vaellus on ohi.
Kamera: Panasonic FT3
Vastaa